In dit gedeelte van de site worden enkele trainings-basisvormen van het keepersvak behandeld welke bij de jeugd van 7 t/m 12 jaar toegepast kunnen worden. Maar ook de vormen die ze thuis kunnen oefenen. (de bal tegen een muur spelen of samen met een vriendje(s))

Via deze weg wil de vrijwillige keepers trainers en begeleiders van jeugdteams een steuntje in de rug mee gegeven en vertellen waar rekening mee moet worden gehouden bij het trainen en begeleiden van deze jeugdige keepers.

De vraag die je als eerste moet stellen is of je bij de jongste jeugd de kinderen moeten binden aan een vaste positie in het doel. Het is beter om aan de basis met de keepers te rouleren. De club dient het advies aan de begeleiding mee te geven om bij de 6-7 jarige elke week met een andere speler op doel te spelen (ook op de training bij de club). Op deze manier komen alle spelers in de belevingswereld van de keeper terecht en kunnen op deze manier besluiten om wel of niet keeper te willen worden.

Vanaf 9 jarige leeftijd (2e jaars E - junioren) tot en met de 12 jaar zullen geleidelijk aan de echte keepers opstaan, die ook heel bewust voor deze rol kiezen, omdat ze veel plezier in het keepen hebben.

Buiten dat de keepers de bal dienen tegen te houden dienen ze ook de nodige voetbalvaardigheden te bezitten, daarmee dienen ze dus ten alle tijden dus ook met de groepstraining mee te doen en daar buiten een keeperstraining volgen.

Dus: of een speler keeper wil worden dient een bewuste keuze te zijn. Maar dan moet ze dus op basis van ervaringen kunnen kiezen. Men moet voorkomen dat de kinderen door ouders, leiders en trainers in een rol gedwongen worden. De club kan dat aan de begeleiding/trainers meegeven in de opleidingsplan voor de jeugd(keeper).

                                                                                                                            Veel succes,

                                                                                                   Gerard van der Park.

 

                                                            OTTO-HOME